Al anvendelse af billeder og tekst kun efter nærmere aftale.
kontakt via www.jenshvass.com
Om Axel Aagaard - Paris - Typer - Sigøjnerliv - De faste modeller - Skitser - Akvareller - Olie og kridt
DE FASCINERENDE SIGØJNERE 1979

"
I Granada bor der flere tusinde zigøjnere (Gitanos). De fleste bor i huler eller huse i bjergene omkring Granada. En slags reservat i området, der hedder Sacromonte, hvilket betyder ”Det hellige bjerg” er rammen om deres tilværelse. Zigeunere, med deres gnistrende temperament, er et fascinerende folkefærd i deres spraglede og farverige påklædning, og de kan være meget smukke. Efter sigende er de af indisk afstamning, men for flere hundrede år siden skilte de sig ud og indvandrede i Europa.

I almindelighed er de ikke velsete og i enkelte lande er de uønskede. Deres sammenhold og stolthed er legendarisk og det må være disse egenskaber, der er drivkraften i deres eksistens. De er begavede, fingersnilde og fremragende musikere og dansere. (Se Flamenco).

Mange af mine zigøjnerbilleder er kun på illustrationsstadiet, udført efter hastige rids eller indarbejdet efter hukommelsen. Jeg har fulgt zigøjnere i timevis gennem måneder og år, har studeret deres egenart og karakter, jeg gør det stadig. Når min zigøjnerkollektion er færdigmalet, vil den andrage ca. 60 store lærreder, hvilket jeg har udarbejdet skitser til."

Axel Aagaard, Korinth, 14. september 1979

VISIONÆR OPLEVELSE AF "DEN DØENDE SIGØJNER"

"I skyggerne af Alhambra's himmelstræbende Mure, Maurerborgen der ligger højt over Granada, har en middelaldrende Zigeuner søgt Ly for Dagen's Uro og Larm. Han er syg og forbereder sig på Døden. Stille sidder han, i Tankerne tager han Afsked med denne Verden, sin Familie, disse skønne Omgivelser og Sacromonte, hvor han fik Lov til at bosætte sig i Modsætning til mange Racefæller, der fredløse flakker om fra Sted til Sted og fra Land til Land.

Dagen går paa Hæld, da et Smerteanfald bringer Bud om Dødens snarlige Komme, i Dødsangst og med Opbydelsen af sine sidste Kræfter, rejser han sig på sine Knæ og kalder grædende på sin Skytshelgen og sine afdøde Slægtninge som han nu skal gense, og mens Solens sidste straaler rammer Alhambra, gaar han til sine Fædre. Men han vil komme igen og fra Alhambra's røde Mure vil han skue over Granada og Sacromonte, Zigeunernes Tilflugtsted."

Kontakt: Dorethe Miriam Aagaard, 26 15 13 41, Doremiriam@gmail.com